Persbericht: D66 Zaanstad, Groep de Boer/Lokaal Zaans, ChristenUnie en DZ dringen aan op meer betrokkenheid van gemeenteraad bij mogelijke bezuinigingsmaatregelen richting Ravijnjaar 2026
Op donderdagavond 24 oktober zijn de algemene beschouwingen op de begroting voor de aankomende jaren geweest in de Zaanse raad. Hanneke Veurink-Malda heeft deze namens de ChristenUnie Zaanstad uitgesproken.
Naar aanleiding van het bericht van de Orkaan stellen de ChristenUnie en Groenlinks vragen aan het college over het verdwijnen van 80 fietsparkeerplekken in het Zaanse centrum.
We hebben in Zaanstad veel om te koesteren en bewaren, maar vaak is juist dat wat we koesteren ook kwetsbaar. Onder het motto ‘Bewaar het goede’ wil ik vertellen wat volgens de ChristenUnie het bewaren waard is.
Afgelopen week heeft de fractie bepaald niet stilgezeten. Met de raadsvergadering, diverse werkbezoeken in de stad en het lezen van de begroting was de week zo om.
Bij de behandeling van de voorjaarsnota besprak de gemeenteraad een motie over een onderzoek naar het Zaanse slavernijverleden. Dit vinden wij een goed idee, niet alleen om te zien wat er is gebeurd, maar ook om hieruit lessen te trekken voor vandaag. Want hoe helpen wij slavernij vandaag nog in de hand?
De trend dat niet dat wat ons als mensen samenbindt de meeste aandacht krijgt, maar eerder dat wat ons van elkaar scheidt gaat helaas ook Zaanstad niet voorbij. Verschillen van mening worden uitvergroot. We dreigen van elkaar vervreemd te raken.
In het Zaanstad Beraad van 16 mei j.l. is het IHP (Integraal HuisvestingsPlan) besproken. De nieuwste bouwplannen staan hierin met betrekking tot het onderwijs, zowel het primair als voortgezet onderwijs.
De Guisweg is een punt welke al jaren een berucht punt is voor vele Zaankanters. Het wachten op treinen is voor zowel auto’s als fietsers een vervelend en lastig obstakel op weg naar school, werk, sport of weer naar huis. Een oplossing voor dit knelpunt is de afgelopen weken besproken in de gemeenteraad.
De raadsvergadering van donderdag 9 maart was er een waar wij onze stem duidelijk hebben laten horen. Zo hebben wij 3 moties zelf ingediend en ook een aantal met andere partijen. Hier een kort overzichtje:
Verhuizen is spannend en kost een hoop energie voor iedereen. Waar de meeste mensen verscheidene zaken rondom de verhuizing prima zelf kunnen regelen, geld dit niet voor de mensen die wonen bij in Westerkoog bij Prinsenstichting. Voor de grote verbouwing van hun woonlocatie, wonen zij tijdelijk ergens anders in de regio. Dat zij hiervoor zelf fysiek naar het stadhuis moesten komen vinden wij dan ook bijzonder.
Het werk dat mantelzorgers doen is belangrijk voor de samenleving, daarom is de ondersteuning voor de mensen die mantelzorg verlenen ook erg belangrijk UIt het actieplan blijkt dat in de afgelopen jaren binnen de Sociale Wijkteams (SWT’s) de basiskennis over mantelzorg is afgenomen, waarbij verschillen in kennisniveau zijn ontstaan tussen de verschillende SWT’s, waardoor ook de handelswijze per SWT verschilt. De ondersteuning van mantelzorgers lijdt hieronder en ongelijke behandeling is het gevolg.
In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 1 december zijn er weer vele onderwerpen gepasseerd. Twee onderwerpen willen wij als ChristenUnie Zaanstad graag nader toelichten.
De afgelopen tijd heeft onze burgemeester Jan Hamming de weg naar TikTok gevonden om met jongeren in contact te komen. Als ChristenUnie fractie zetten wij, hier in lijn met ons kamerlid Don Ceder, ernstige vraagtekens bij.
Op dinsdagavond 8 november heeft de gemeenteraad de lange begrotingsbehandeling afgerond met het stemmen over de begroting en het stemmen over amendementen en moties in de raadsvergadering. Aan het einde van deze vergadering kwamen ook twee moties vreemd aan de orde ter sprake. Deze stonden in het teken van actuele onderwerpen: De klimaatcrisis en het pietenthema.
Met de algemene beschouwing op de begroting voor de periode 2023-2027 konden wij als ChristenUnie Zaanstad onze mening en gedachten uiten over dit belangrijke onderwerp. Wij zijn positief over de sluitende begroting, maar zien zeker nog wel aandachtspunten.
De ChristenUnie Zaanstad is tegen het plan voor de Guisweg zoals dat nu is voorgesteld. Hanneke Veurink-Malda legt uit waarom. Bekijk de video.
Vanaf het water beleven van de bijzondere industrieel historische oevers van Zaan en IJ, het ontdekken van de Zaanse Schans of Hembrug. Dit en nog veel meer is mogelijk met de Zaanferry. Maar dit lijkt nu toch echt te stoppen.
Er zijn veel veranderingen op het moment dat iemand de AOW-leeftijd behaald. Je stopt met werken en gaat leven van je pensioen en AOW. Dit kan veel imapct hebben op de financiële situatie. Daarvoor zijn er verschillende voorzieningen beschikbaar vanuit de gemeente, maar deze worden niet altijd even goed benut door de mensen die er wel aanspraak op mogen maken. Daarom hetbben wij schriftelijke vragen opgesteld welke in de laatste week van het reces zijn beantwoord.
Op donderdagavond 14 juli stond de laatste vergadering voor het welverdiende reces op de agenda. Met deze vergadering, met daarin onder andere de Kaderbrief 2023-2026, de derde onstluiting in Westerwatering en de startnotitie voor de ontwikkelingen van het PWN-terrein in Zaanstad-Noord, komt er een einde aan een bijzondere peridoe voor de nieuwe gemeenteraad en in het bijzonder onze nieuwe ChristenUnie fractie.
Op 25 juni jl. plaatste het Noordhollands Dagblad een artikel dat over knock out criteria gaat bij het solliciteren bij gemeentes. De gemeente kampt al geruime tijd met personeelstekorten, daarom wil de ChristenUnie weten of er sprake is van knock out criteria bij de gemeente Zaanstad.
Zaanstad heeft geen inzicht in het precieze aantal inwoners dat zich tot de gemeente en Sociale Wijkteams heeft gewend in verband met financiële problemen: deze aantallen worden niet geregistreerd. ‘Wel ontvangen wij signalen vanuit de wijkteams dat zich langzaamaan meer mensen melden die financiële problemen ervaren of voorzien.’
Er zijn veel veranderingen op het moment dat iemand de AOW-leeftijd behaald. Je stopt met werken en gaat leven van je pensioen en AOW. Dit kan veel imapct hebben op de financiële situatie. Daarvoor zijn er verschillende voorzieningen beschikbaar vanuit de gemeente, maar deze worden niet altijd even goed benut door de mensen die er wel aanspraak op mogen maken. Daarom stellen wij schriftelijke vragen aan het college.
De polder van Westzaan is een belangrijke plek voor ons als Zaankanters. Het is een groene plek om te recreëren, te werken en dienen als ademplek voor ons als stad. Het plan om zout water toe te laten in de polder en zo dus brak water te creëren is een zeer ingrijpende verandering. Sietse Oppenhuizen laat in zijn bijdrage horen wat de ChristenUnie hiervan vindt en stelt een aantal vragen. Schaatsen door deze mooie natuur, zal steeds lastiger gaan worden.
Vanavond (dinsdagavond 24 mei) heeft de gemeenteraad ingestemd met de motie om de sociale huurwoningen voor een periode van 30 jaar sociale huur te laten zijn voor alle toekomstige woningbouwprojecten in Zaanstad. Deze motie is een initiatief van de SP Zaanstad mede ingediend door de ChristenUnie
Vorig jaar in mei, heeft de ChristenUnie fractie vragen gesteld over de kwaliteit van het zwemwater in de Jagersplas. Het toekomstbeeld zag er niet goed uit, waarmee het permanent geen zwemwater meer genoemd mag worden. Er werd naar aanleiding van onze vragen beterschap voor afgelopen zomer beloofd.
De hardstijgende prijzen van boodschappen, de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie. Het zijn allemaal zorgen waardoor mensen in Zaanstad hun schulden alleen maar hoger zien worden, zonder dat zij hier veel aan kunnen doen. Daarom hebben wij schriftelijke vragen gesteld aan het college over een moment van rust bij schulden.
"Zo waarlijke helpe mij, God almachtig". Met deze woorden is onze nieuwe fractie de afgelopen twee weken beëdigd als raadslid of als steunfractieleden in de gemeenteraad van Zaanstad. Met de komst van de nieuwe leden is er ook tijd van afscheid nemen van de oude fractie en haar leden.
Op donderdagavond 31 maart is er gedebatteerd in de Zaanse gemeenteraad over het verlengen van de vluchtelingenopvang in Zaanstad.
de ChristenUnie is na deze verkiezingsuitslag dankbaar en bescheiden. Dankbaar voor de kans om ook de komende vier jaar vanuit overtuiging het christelijke geluid te laten horen in deze raad. Bescheiden vanwege de kleine plek die we innemen, maar met grote passie om ons te blijven inspannen om met elkaar recht te doen in Zaanstad.
Nog trillerig van spanning (pfoe wat was het spannend) en slaapgebrek, maar ontzettend dankbaar. De ChristenUnie mag de komende jaren verder werken aan samen recht doen in Zaanstad. En ik mag mij daarvoor gaan inzetten als raadslid. Wat een kans!
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
Zijn lokale ondernemers helden of niet? Ergens ben ik geneigd om te zeggen van wel. Sinds een paar jaar ben ik meer met ondernemers in contact gekomen en dit heeft mijn bewondering voor deze groep mensen laten groeien.
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
De tragische ontwikkelingen van de oekraine crisis heeft het besef dat we beter heel snel van het gas af moeten een onverwacht grote impuls gegeven. Op slag zijn warmtevisies die vooral op beleid voor de komende 10 jaar zijn bedacht eigenlijk al deels rijp voor de prullemand.
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
Oudere generaties kunnen er heerlijk smeuïg over vertellen: vroeger speelde je buiten! Aan de rafelranden van stad en dorp waren ondergelopen landjes te vinden, kon je fikkie stoken, slootje springen en kikkervisjes vangen. Er was buiten altijd wel wat te beleven en de natuur was dichtbij. Het was dé plek voor avontuur; het gebied waar je vrij kon rond struinen, met je handen de mooiste hutten bouwde en in de hoogste bomen klom. Daar was je te vinden, tot het begon te schemeren en je binnen werd geroepen.
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?
De huizenmarkt. Wie heeft het er niet over. Voor iedereen is het lastig om nu een huis te vinden. Starters komen er moeilijk tussen omdat ze minder hypotheek kunnen krijgen of minder startkapitaal hebben, oudere mensen die willen verhuizen, moeten zoveel betalen voor een kleinere plek dat ze ook nog wel goed zitten in hun huis en daar wat aanpassingen aan doen om er te kunnen blijven wonen.
Herken je dat, dat je vol enthousiasme je kinderen hebt gekregen en dat je in de loop der jaren merkt dat het niet altijd even makkelijk is om hen op te voeden? Ik wel! Er zijn dan periodes dat je af en toe eens met een broer of zus of vriend of vriendin spreekt of, als die er zijn, je ouders. Dat kan zeker helpen en dat heb ik zelf ook regelmatig ervaren. Na zo’n gesprek zie je het wel weer zitten en voelde je je bemoedigt om weer door te gaan, iets nieuws uit te proberen of gewoon even niks te doen.
25 februari 1941 begon de Februaristaking in Amsterdam, maar al snel breidde zij zicht uit naar de Zaanstreek en omliggende gemeentes. Nederland werd toen al ruim een half jaar door de Duitsers bezet. De Februaristaking was een gevolg van de steeds heviger uitgeoefende druk op het politieke en economische leven, daarnaast werden de anti-Joodse maatregelen steeds strenger en feller. Op 22 en 23 februari werden er honderden Joden opgepakt, dit was de directe aanleiding voor de Februaristaking.
In onze boekenkast staat een vergeeld boekje dat Zaans voor beginners heet, geschreven door J. Jonker Jr. en verschenen in 1976. Ik vond het een tijd geleden in de bak met afgeschreven boeken in de bibliotheek. Daarbij wist ik niet precies hoe veelzeggend deze afschrijving was. Was het de staat waarin het boekje verkeerde, had de actualiteit de inhoud ingehaald of was het gewoon tijd voor vernieuwing en moest dit boek plaatsmaken voor een nieuwe aanwinst?
Vandaag is het Blue Monday, Door velen gezien als de meest deprimerende dag van het jaar.Dat deze dag de kleur blauw krijgt vinden wij jammer, zeker omdat blauw zo’n mooie betekenis heeft.
Bij deze begroting, de laatste van deze Raadsperiode, wil de ChristenUnie haar dank en waardering uitspreken aan iedereen in deze Raad, het College en onze Burgemeester in het bijzonder, aan de mensen werkzaam in dit huis en de partners in Zaanstad die hebben samengewerkt voor het welzijn van onze inwoners.
ZAANDAM - De algemene ledenvergadering van de ChristenUnie Zaanstad heeft Hanneke Veurink-Malda (32) unaniem gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Op dit moment is Veurink-Malda steunfractielid voor de ChristenUnie in de gemeenteraad. In het dagelijks leven werkt zij samen met haar man als voorganger bij de kerk Menorah in Zaandam.
In september hebben wij als fractie niet stil gezeten. In de raad hebben wij vragen gesteld over de samenwerking tegen misdaad van havensteden. Daarnaast gaat het over de woningmarkt en hierover mocht Hanneke ons standpunt vertellen over het opkopen van woningen in Zaanstad.
In de raadsinformatiebrief van 22 juni jl. werd de raad geïnformeerd over te treffen maatregelen om de zwemwaterkwaliteit van de Jagersplas te verbeteren. Noodzakelijk, want als dit jaar geen verbetering optreedt zal de kwaliteit vijf jaar achter elkaar als slecht beoordeeld zijn, wat betekent dat het zwemmen op deze plek ontmoedigd zal moeten gaan worden.
De ChristenUnie in Zaanstad is nieuwsgierig naar de ideeën van kinderen en jongeren over hun omgeving. Wat moet er volgens hen anders of beter? Wat vinden zij belangrijk? Om daar achter te komen organiseert de ChristenUnie een ideeënwedstrijd voor iedereen tot 18 jaar.
Dit is een tijd van zon en wolken. Zon, omdat het coronavirus lijkt bedwongen en we klaar staan om het leven weer op te pakken. Wolken, omdat er achter de voordeur van het Zaanse Stadhuis gedoe is. Het zou heel triest zijn als goede plannen en geweldige inzet van velen in dit huis stuklopen op slechte samenwerking.
Relaties zorgen voor veel vreugde, maar soms ook voor veel verdriet. De trend van de afgelopen jaren in Nederland is dat jaarlijks veel huwelijken stranden en ook andere langdurige relaties houden niet altijd stand. In een aanzienlijk deel van deze relaties zijn kinderen in het spel.
Naar aanleiding van een artikel in het Parool heeft Hanneke Veurink-Malda schriftelijke vragen gesteld.
In het jaarverslag van de gemeenteraad van Zaanstad is Christa Neefjes geïnterviewd. Bij dit interview zijn er niet alleen vragen gesteld aan Christa, maar stellen wij als Christenunie ook een vraag aan u stellen. Deze leest u onder onze terugblik op het afgelopen jaar.
Minke Simonse, Secretaris van de ChristenUnie in Zaanstad, heeft zaterdag meegefietst in een estafette naar Den Haag. Met de actie willen wij zo aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.
Voor ons ligt de Begroting. Hij is cijfermatig in orde en geeft een richting aan waar wij achter staan. Maar de werkelijke cijfers zijn onzekerder dan ooit nu we deze COVID19 crisis meemaken.
Voorzitter,
Niemand had kunnen bedenken dat de wereld in enkele maanden zó kon veranderen! Corona heeft veel schade en verdriet veroorzaakt.
Beste leden van de ChristenUnie Zaanstad en ieder die christelijke politiek een warm hart toedraagt,
Voorzitter,
Vorig jaar sloten we een coalitieakkoord met de titel “vandaag aan de slag voor het Zaanstad van morgen. We spraken toen uit dat we hier samen met u allen en met de partners in onze mooie gemeente: belangenorganisaties, burgers, ervaringsdeskundigen, aan willen werken.
In Zaanstad zijn wij samen met de vele culturele verenigingen, stichtingen en eenlingen een cultuurvisie aan het ontwikkelen. Op 11 april hebben alle fracties hun input mogen inleveren waarvan wij denken dat het belangrijk is. De ChristenUnie zet vooral in op de factor verbinding van cultuur. Lees hieronder wat wij verder nog terug willen zien in de cultuurvisie
Met ingang van de raadsvergadering van donderdag 21 maart zal Mieke van der Beek tijdelijk het raadslidmaatschap van Christa Neefjes overnemen.Christa legt haar raadswerk tijdelijk neer om te kunnen herstellen na een aanrijding in januari.
Afgelopen week kregen wij vanuit onze achterban de vraag om mee te werken aan vragen voor een werkstuk. Voor haar werkstuk heeft ze als onderwerp hoe we met groene energie kunnen leven. Hier hebben wij André Schipper op laten antwoorden. Lees ze hier:
‘Je doet het graag hé’ dat is wat ik vooral hoor bij een bezoekje aan een gezellige middag voor mantelzorgers in Kleurrijk op de Dag van de Mantelzorg.
Voorzitter,
De kaderbrief van juli is in deze begroting financieel uitgewerkt. Er is in die korte tijd geen nieuw beleid gekomen en we weten ook allemaal dat er nog een behoorlijke opgave ligt om het tekort op de jeugdzorg te beteugelen dus het zou erg onverstandig zijn om nu veel extra wensen neer te leggen.
Op dinsdag tijdens de inloopbijeenkomst Ouder Worden in Zaanstad wordt het informatieboekje Langer Thuis Wonen gepresenteerd. Hierin staat een duidelijk overzicht van organisaties en personen die hierin helpen. Naast websites gelukkig ook een ouderwets telefoonnummer. Gewoon van mens tot mens even praten is nog altijd het prettigst en meestal ook sneller.
Alle info op: https://langerthuiswonen.zaanstad.nl/