
Parkeren in Zaanstad
Het afgelopen jaar hebben we in de raad meerdere malen gesproken over een nieuwe parkeervisie voor Zaanstad. Met de grote opgave om veel woningen te bouwen, moeten er keuzes worden gemaakt over wat we wel of niet doen met de openbare ruimte. Daarom moeten we beslissen hoeveel auto’s we nog kwijt kunnen in Zaanstad – en waar precies.
Een paar maanden geleden hebben we de omgevingsvisie voor Zaanstad vastgesteld. Hierin staat dat we tot 2024 16.000 woningen willen toevoegen. De ChristenUnie Zaanstad heeft destijds via een amendement geprobeerd dit aantal terug te brengen naar 12.000. Niet omdat we tegen 16.000 woningen zijn, maar omdat dit aantal simpelweg niet haalbaar is. Want bij de bouw van woningen komen ook veel extra voorzieningen kijken, waaronder parkeerplaatsen.
De parkeervisie die afgelopen donderdag werd behandeld, was een gebalanceerd stuk. Er werd ingezet op minder auto’s bij nieuwe ontwikkelingen en meer aandacht voor andere vormen van mobiliteit. Natuurlijk waren ook wij niet volledig tevreden. Daarom hebben we een aantal moties en amendementen (mee)ingediend:
- Een motie met als doel om jaarlijks belangrijke pijlers in de parkeervisie te controleren en waar nodig bij te sturen.
- Een motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor parkeergarages.
- Een motie om schoolstraten ook bij bestaande scholen in te voeren.
De meeste moties zijn aangenomen. Toch is de parkeervisie uiteindelijk gesneuveld.
Ook wij konden uiteindelijk niet meer voorstemmen, omdat een amendement over het gebruik van te ruime parkeernormen werd aangenomen. Het discussiepunt draaide om de CROW-normen: hanteren we de normen uit 2018 of die uit 2024? Deze normen worden vastgesteld op basis van uitgebreid onderzoek, consultatie van gemeenten en input van specialisten. Helaas werd de objectiviteit van deze normen ter discussie gesteld.
Wij konden hier niet mee instemmen, omdat het hanteren van de normen uit 2018 grote gevolgen heeft voor de bouw van sociale huurwoningen. Het zou de bouwkosten fors verhogen, waardoor woningcorporaties dit niet kunnen dragen. Het gevolg: er kunnen minder woningen worden gebouwd.
Na uren van vergaderen en het aandragen van redelijke aanpassingen, heeft de politieke verdeeldheid binnen de coalitie er uiteindelijk voor gezorgd dat we blijven zitten met oude normen. En juist de mensen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen worden hiervan de dupe. Zij zullen langer moeten wachten op een woning, omdat woningcorporaties door de hogere kosten minder kunnen bouwen. En dat is buitengewoon frustrerend.