Een tijd van komen en een tijd van gaan

WhatsApp Image 2022-04-07 at 7.50.17 PM.jpeg
CU-Logo-Lokaal-Impact-in-Cirkel-RGB.2.png
Door Webredactie op 8 april 2022 om 08:54

Een tijd van komen en een tijd van gaan

"Zo waarlijke helpe mij, God almachtig". Met deze woorden is onze nieuwe fractie de afgelopen twee weken beëdigd als raadslid of als steunfractieleden in de gemeenteraad van Zaanstad. Met de komst van de nieuwe leden is er ook tijd van afscheid nemen van de oude fractie en haar leden.

Het is inmiddels ruim 3 weken na de verkiezingen en de rust is wat teruggekeerd. Hoewel, er gebeurt nog steeds genoeg met de formatiegesprekken, de beëdigingen en daarmee de eerste commissies voor de fractie! Boven alles overheerst dankbaarheid dat de ChristenUnie in Zaanstad een zetel heeft behouden. Op verschillende plekken in Noord-Holland, zoals Amsterdam, Enkhuizen en Gooise Meren, is het christelijke geluid uit de gemeenteraad verdwenen. Wat een gemis. Maar in Zaanstad klinkt het nog! Het scheelde echter niet veel, en het geeft des te meer aan dat elke unieke stem voor de ChristenUnie van hele grote waarde is geweest. Bedankt voor uw stem! En dank aan God!

Een week na de verkiezingen is het duidingsdebat geweest. Daar is besproken hoe de uitslag van de verkiezingen door verschillende partijen wordt geïnterpreteerd. De gezamenlijke conclusie van de nieuwe gemeenteraad, is dat het aan de grootste partij na de verkiezingen, de Partij voor Ouderen en Veiligheid, is om het voortouw te nemen in de vorming van een nieuwe coalitie. De POV heeft daarop John Bijl als informateur aangesteld. De week na dit debat is er door de informateur met elke partij gesproken, ook met de ChristenUnie. Afgelopen 8 jaar hebben wij met veel plezier en toewijding meegedraaid in de coalitie, de eerste 4 jaar als partij met 2 zetels, de laatste 4 jaar als partij met slechts 1 zetel. Na de eerste gespreksronde is er besloten voor een tweede ronde met andere partijen als de ChristenUnie. Daarmee lijkt de deur naar de coalitie dicht voor ons en mogen wij ons vanuit de oppossitie met een constructieve houding laten zien. In beide gevallen hebben we erg veel zin en energie om aan de slag te gaan en de eerste afspraken voor gesprekken met bedrijven en maatschappelijke groepen zijn al gemaakt.

Afscheid nemen

Dinsdag 29 maart was de afscheidsraad, waarin Christa Neefjes-IJfs afscheid neemt als raadslid voor de ChristenUnie. Wat een trouw, doorzettingsvermogen en liefde voor Zaanstad heeft zij al die jaren laten zien de afgelopen jaren. Zij is de afgelopen 8 jaar raadslid geweest voor onze partij. Hierin heeft zij veel tijd en energie gestoken in het aandacht schenken voor de samenwerking en oog houden voor de menselijke kant in een raadsbesluit.
Naast Christa nemen wij ook na 8 jaar afscheid van André Schipper als steunfractielid. Hij is een gewaardeerd lid van onze fractie geweest, waarin hij zich vooral in heeft gezet op onderwerpen rondom milieu, leefomgeving en andere technische besluiten die de gemeenteraad mag nemen. Voor beide geld, de schat aan ervaring, kennis en gezeligheid zullen wij gaan missen in de fractie!

Rita Noordzij blijft als wethouder nog aan totdat er een nieuw college van B&W is gevormd. De steunfractieleden zullen op 7 april worden beëdigd. Na alle formaliteiten begint dan het echte inhoudelijke werk. We hopen u regelmatig op de hoogte te houden van wat er speelt in de gemeenteraad.

De nieuwe fractie

Woensdag 30 maart was vervolgens de installatieraad van de nieuwe gemeenteraad, waarin Hanneke Veurink-Malda het stokje als raadslid van Christa heeft overgenomen. Als partij mogen wij blij zijn met iemand die zo vastberaden aan de slag wil gaan voor onze stad namens de ChristenUnie. Om haar te ondersteunen zijn op donderdagavond 7 april Minke Simonse - van Dinter en Sietse Oppenhuizen beëdigd als steunfractieleden. Samen zullen zij namens de ChristenUnie het woord voeren in de verschillende commissies en vergaderingen van de Zaanse gemeenteraad. Als fractieassistent blijft Jan Peter Blok betrokken bij de fractie om de nieuwe fractie te ondersteunen in de werkzaamheden.

 

 

Labels: ,