De 10 van Minke - De stem van onze kinderen

Jong gezin.jpg
Minke_Simonse_CU
Door Minke Simonse op 11 maart 2022 om 09:00

De 10 van Minke - De stem van onze kinderen

16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?

Mijn naam is Minke Simonse, en je kunt op mij en mijn partij ChristenUnie Zaanstad stemmen. Maar net als veel anderen vraag ik me af wat de politiek nou echt kan veranderen voor mensen. Politiek wordt vaak geassocieerd met ruzie, gedraai en onbetrouwbaarheid. Eigenlijk iets waar je ver van weg wilt blijven. Maar wordt een samenleving daar beter van? Wie is dan de stem van de mensen die niet gehoord worden?

Dat laatste houdt mij bezig. Ook Jezus zegt in de bijbel: “Als je bij mij hoort, moet je juist voor de minst belangrijke mensen aandacht hebben.” Niemand hoeft het alleen te doen in het leven. Iedereen verdient het om gehoord te worden.  

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

De stem van onze kinderen

Als lid van de ChristenUnie wil ik de stem laten horen van de mensen die dat zelf niet kunnen. Er is een grote groep die niet kan stemmen, die weinig tot geen invloed kan uitoefenen: onze kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Dat maakt ze kwetsbaar. Kinderen zijn volop in ontwikkeling en beïnvloedbaar, ze moeten zichzelf nog ontdekken. Maar ze hebben ook bescherming nodig. Ik heb me in de coronatijd best kwaad gemaakt dat kinderen niet naar zwemles mochten, omdat hun ouders bij de ingang naar het zwembad geen QR code konden laten zien. Dan laat je de veiligheid van kinderen de dupe zijn, terwijl zij hierin geen stem hebben. Het belang van kinderen moet voorop staan.

Ontwikkeling

Kinderen hebben zorg en positieve aandacht nodig, uiteraard en voornamelijk van hun eigen ouders. Maar it takes a village to raise a child: de tijd op school, bij familie, buren, vrienden, bijbaantjes, sportverenigingen, muziekscholen, kerken enzovoorts hebben net zo goed grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Positieve rolmodellen zijn onmisbaar! Maar als het toch niet goed gaat, laten we kinderen dan de hulp kunnen bieden die ze nodig hebben, en alles op alles zetten om wachtlijsten in de jeugdzorg naar beneden te krijgen. Want een paar maanden wachten in een kinderleven heeft zoveel meer impact.

Een kinderrijke omgeving

Ook de leefomgeving van kinderen is belangrijk. Wanneer er ergens gebouwd wordt en iedereen zijn zegje doet over de huizen en wegen, hoop ik aandacht te kunnen vragen voor de speelplekken van kinderen en chill-plekken voor jongeren. Ik ben groot voorstander van groene (water)speelplaatsen en sportveldjes, waar kinderen blijvend kunnen ontdekken. Ook de schoolpleinen kunnen zoveel creatiever worden ingericht. Tegels eruit, bomen en groen erin! Als moestuinjuf op basisschool ’t Schatrijk in Zaandijk zie ik hoe kinderen zich verwonderen over het zaaien en groeien van planten en alles wat met Leven te maken heeft. We kunnen nog veel van kinderen leren.

Deel dit bericht

Labels: ,