Zijn lokale ondernemers helden?

ZZPers
JanPeter_Blok_CU
Door Jan Peter Blok op 11 maart 2022 om 09:00

Zijn lokale ondernemers helden?

Zijn lokale ondernemers helden of niet? Ergens ben ik geneigd om te zeggen van wel. Sinds een paar jaar ben ik meer met ondernemers in contact gekomen en dit heeft mijn bewondering voor deze groep mensen laten groeien. 

Al van kinds af aan heb ik het winkeltje spelen interessant gevonden. Nu is dat natuurlijk maar een beperkt onderdeel van ondernemer zijn, maar ja je krijgt wat mee met een vader die als manager werkte in de supermarkt. Als kind dacht ik niet aan de timmerman die ook zelfstandig werkt, of de mensen die werken in de dienstverlening of noem maar wat andere beroepen.

Dit is in de afgelopen jaren veranderd. Door het werk dat ik voor de fractie van de ChristenUnie heb gedaan, heb ik vele mensen mogen ontmoeten die met hart en ziel werken voor hun bedrijf. Ook heb ik een tijdje meegewerkt in een klein reclamebureau. De passie die zo’n ondernemer heeft voor zijn vak en de energie die erin gelegd wordt was mooi om te zien. Ook bij verschillende klanten die wij hadden, merkte ik deze passie en energie.  

Nu weer een tijdje later werk ik zelf in een winkel in het midden en hoog segment. Ook hier merk ik weer de passie voor het vak en de wil om de winkel te laten slagen en de klanten te helpen. Dat ik nu, na mijn winkeltje spelen als kind  echt in een winkel sta en mensen mag helpen is toch wel bijzonder. Ik zie dat het ondernemen soms veel vraagt van een mens. Je moet overal van op de hoogte zijn, altijd weer reageren op die vraag of klacht en vooral vriendelijk naar je klanten zijn. Nu is dat met iets wat jij leuk vindt, niet het grootste probleem. 

Mijn aandacht voor lokale ondernemers is naast mijn eigen werk ook de afgelopen twee jaar tijdens corona verder gegroeid. De horeca heeft het zwaar gehad met lange periodes dat zij niet mochten doen waar hun hart ligt, het bedienen van hun gasten in hun eigen restaurant. Maar ook ondernemers die door teruglopende klandizie opeens andere dingen moesten gaan doen.  

Ik werd hierdoor stilgezet bij mijn eigen koopgedrag. Want hoe snel kijken we niet bij onze zoektocht naar een nieuwe wasmachine, televisie of bed bij grote winkels online zonder te denken aan de ondernemers die dicht bij huis gevestigd zijn? Het is jammer, want juist in Zaanstad kennen wij vele ondernemers die elk vanuit hun eigen expertise en vakgebied een bijdrage leveren aan de Zaanse samenleving. In de detailhandelsvisie zijn verschillende winkelgebieden aangeduid waar detailhandel te vinden is. Denk hierbij aan het centrum rondom de Gedempte Gracht, Westzijde en de Zuiddijk, de meubelboulevard in het gebied Zuiderhout, de Zaanbocht met haar eigen kenmerkende winkels of het centrum van Krommenie. Al deze gebieden verschillen van elkaar door het type winkel, de bereikbaarheid en de grote. Maar een ding hebben ze met elkaar gemeen: Er werken ondernemers vol passie aan hun winkel om deze tot een succes te maken. 

Fijn winkelen en werken

Vanuit de gemeente is het goed dat er ingezet wordt op winkelgebieden die aantrekkelijk zijn om te winkelen en te verblijven. Het opknappen van het centrum gebied is hier een goed voorbeeld van, net als de aanpassingen die gedaan zijn in het gebied van de Zaanbocht. De inrichting van zo'n gebied is een eerste stap, maar de bedrijven en winkels die er zitten is een tweede. Een divers aanbod van winkels maakt dat het interessanter wordt om naar een winkelcentrum te gaan, in plaats van online te gaan zoeken. De aantrekkingskracht van het Zuiderhout is groot, mede door meerdere winkels voor keukens, badkamers, bedden en andere meubels.

Niet alleen is het belangrijk dat je ergens fijn kan winkelen, om ergens fijn te werken is het belangrijk dat er een goede infrastructuur ligt. In de eerste plaats gaat dit dan over de wegen om bij jouw bedrijf te komen. Zeker bij de bedrijventerreinen zoals Hoogtij of Noorderveld rijden vaak grote vrachtwagens op en neer om de bedrijven en magazijnen die hier zijn gevestigd te bevoorraden. Naast deze grote verkeersgebruikers, waar de infrastructuur redelijk goed op orde voor is, heeft de ChristenUnie de de wens dat er genoeg ruimte is om op de fiets naar je werk te kunnen. Fijne fietspaden die leiden naar de bedrijventerreinen en winkelgebieden verhoogt de gezondheid van onze inwoners en heeft een positief effect op de drukte op de weg. Naast het fietsen zijn sterke openbaar vervoer verbindingen van en naar bedrijventerreinen belangrijk. In de tweede plaats is het belangrijk dat er op het gebied van infrastructuur gelet wordt op de voorzieningen die er zijn in een bepaald gebied. Het komt nu al voor dat nieuwe bedrijven niet aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk. De gemeente heeft hierin een fascilliterende rol om samen met de netbeheerders te zorgen voor goede voorzieningen. Zo kunnen wij de bedrijvigheid van onze eigen ondernemers stimuleren en zo hen een bijdrage te laten leveren aan de stad.

Als laatste moet ik de vraag van het begin van deze blog beantwoorden. Zijn lokale ondernemers helden? Misschien  niet, het zijn net als werknemers gewoon mensen. Maar juist door hun lokale betrokkenheid en inzet voor de stad wil ik hen wel zo benoemen. Zij willen hun winkel of bedrijf laten groeien en weten wat dan het beste is om dit te doen. Laten wij als gemeente dan ook luisteren naar de ondernemers in onze stad en samen met hen recht doen voor Zaanstad.  

Labels: , ,