De 10 van Minke - Woning zoekt bewoner

20190827_111556647_iOS.jpg
Minke_Simonse_CU
Door Minke Simonse op 7 maart 2022 om 09:00

De 10 van Minke - Woning zoekt bewoner

16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?

Mijn naam is Minke Simonse, en je kunt op mij en mijn partij ChristenUnie Zaanstad stemmen. Maar net als veel anderen vraag ik me af wat de politiek nou echt kan veranderen voor mensen. Politiek wordt vaak geassocieerd met ruzie, gedraai en onbetrouwbaarheid. Eigenlijk iets waar je ver van weg wilt blijven. Maar wordt een samenleving daar beter van? Wie is dan de stem van de mensen die niet gehoord worden?

Dat laatste houdt mij bezig. Ook Jezus zegt in de bijbel: “Als je bij mij hoort, moet je juist voor de minst belangrijke mensen aandacht hebben.” Niemand hoeft het alleen te doen in het leven. Iedereen verdient het om gehoord te worden.  

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

Woning zoekt bewoner

Bouwen, bouwen, bouwen is een veelgehoorde kreet in de Zaanse politiek. De enorme krapte op de woningmarkt is een groot probleem. Zonder woning sta je als starter stil, is het moeilijk om aan je leven te beginnen. Een woning biedt je een zekerheid, een basis. En daar heeft iedereen recht op!

Jongeren en starters

Met visieloos bouwen, bouwen, bouwen kom je er volgens mij echter niet. Daarvoor zitten er teveel verschillen tussen de groepen woningzoekenden. Jongeren en starters komen überhaupt de woningmarkt bijna niet op: er zijn jarenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, de vrije sector is ontploft en betaalbare koopwoningen zijn nergens op funda te vinden. Voor hen is er creativiteit nodig van de gemeente. Huizen zijn tenslotte om in te wonen, niet om aan te verdienen. Durf te gaan voor prefab-woningen zoals via Hometostart. Hergebruiken van leegstaande gebouwen. Denk aan kleinere woningen met enkele gemeenschappelijke ruimtes. Aan de mogelijkheden van woningsplitsing of wonen bij de good-old hospita. Samenleven in de ruime zin van het woord.

Gezinnen en ouderen

Voor gezinnen moet in elke wijk ruimte zijn. Zij gaan voor langere tijd een band aan met hun leefomgeving en mensen en faciliteiten in de buurt. Een betaalbare woning met leefruimte is voor hen noodzakelijk.
Ouderen wonen vaak in dat ruime gezinshuis. Maar met de kinderen de deur uit zou, voor wie wil, een kleiner seniorenhuis beschikbaar moeten zijn. Er wordt nog veel en veel te weinig geregeld voor goede seniorenwoningen en gemeenschappelijke woonvormen voor ouderen. Dat vind ik echt een gemiste kans, want zowel voor ouderen als voor de gezinnen zou het een win-win zijn.

Wonen om te leven

Wonen gaat over zoveel meer dan stenen stapelen. Het gaat over samenleven, het zijn van een gemeenschap met je buurtbewoners. En dat betekent een plekje waar je je fijn voelt, waar je de kans krijgt om het leven te leven dat je voor ogen hebt.
Wonen om te leven!

Deel dit bericht

Labels: , ,