De 10 van Minke - De mens centraal

20200520_190325722_iOS.png
Minke_Simonse_CU
Door Minke Simonse op 5 maart 2022 om 09:00

De 10 van Minke - De mens centraal

16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?

Mijn naam is Minke Simonse, en je kunt op mij en mijn partij ChristenUnie Zaanstad stemmen. Maar net als veel anderen vraag ik me af wat de politiek nou echt kan veranderen voor mensen. Politiek wordt vaak geassocieerd met ruzie, gedraai en onbetrouwbaarheid. Eigenlijk iets waar je ver van weg wilt blijven. Maar wordt een samenleving daar beter van? Wie is dan de stem van de mensen die niet gehoord worden?

Dat laatste houdt mij bezig. Ook Jezus zegt in de bijbel: “Als je bij mij hoort, moet je juist voor de minst belangrijke mensen aandacht hebben.” Niemand hoeft het alleen te doen in het leven. Iedereen verdient het om gehoord te worden.  

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

De mens centraal

We zijn tegenwoordig een nummer geworden. Een BSN-nummer, een QR-code, een dossiernummer.. En ja, dat is op z’n tijd best efficiënt en handig. Vooral als je in een grote organisatie werkzaam bent (ik noem een belastingdienst, gemeente, openbaar ministerie etc.) met strakke systemen. Daar past zo’n nummer prachtig in. 

Het gevaar voor de ambtenaar

Ik ben zelf 12 jaar ambtenaar geweest, dus ik weet waar ik over praat. Op individueel niveau doen we allemaal echt ons best om goede, weloverwogen besluiten te nemen. Maar we zitten vast in systemen, moeten werken met standaard brieven, algemene regels, tijdsdruk en efficiency. Het is een hele kunst om in zo’n omgeving de mens centraal te stellen, om mensen écht te horen en zich gehoord te laten voelen.

Maak het persoonlijk

Dan denk ik aan de afhandeling van de toeslagenaffaire, aan het aanvragen van jeugdzorg, WMO, armoedevoorzieningen en het woud van regels en bestuurslagen die we daarvoor hebben gecreëerd. Het is met een zaklamp zoeken naar de menselijke maat. De overheid zou dienstbaar aan mensen moeten zijn, meedenken met oplossingen en kwetsbaren beschermen. Dat kan simpelweg niet vanachter een scherm zonder daadwerkelijk contact. Er is hoe dan ook persóónlijk contact nodig, een laagdrempelig loket bij de overheid voor al je vragen om je op weg te helpen. Wat ook nodig is, is een verandering in wetgeving en systemen. Algemene regels kunnen voor de grootste groep mensen prima werken, maar er vallen altijd mensen buiten de boot. Een veel sneller te gebruiken ‘hardheidsclausule’, dat is een verzoek om iets anders te doen dan op grond van de wettelijke regels zou mogen, zou in elke wet, besluit en organisatie de standaard moeten worden.

  • Durf als gemeente voor maatwerk te kiezen en maak gebruik van de hardheidsclausule in de besluitvorming en uitvoering
  • Zorg voor persoonlijk, menselijk contact in de dienstverlening door de gemeente

Labels: ,