Vragen aan de fractie over groene energie
Van een jonge inwoner uit Zaanstad
Afgelopen week kregen wij vanuit onze achterban de vraag om mee te werken aan vragen voor een werkstuk. Voor haar werkstuk heeft ze als onderwerp hoe we met groene energie kunnen leven. Hier hebben wij André Schipper op laten antwoorden. Lees ze hier:
Mijn hoofdvraag is: Kunnen we in Zaanstad helemaal van groene energie leven?
Ja dat kan, maar het zal wel moeilijk worden om al die energie in Zaanstad te producen. Want dan zou je Zaanstad (dus ook de groene gebieden behoorlijk vol moet zetten met windmolens of overal zonnepanelen neerleggen). Dat is niet erg praktisch.
Het is ongeveer net zo als dat als je je eigen tuin vol legt met zonnepanelen je geen ruimte meer over hebt om te spelen of in de zon te zitten.
Vergelijk het met voedsel , dat wordt ook maar voor een klein deel in Zaanstad gekweekt of verbouwd. De rest komt van het platteland en/of uit het buitenland etc. Dat is niet erg! Daarom worden er grote windparken op zee gebouwd en er komen ook grote gebieden met zonnepanelen misschien ook op het IJsselmeer. Daar kunnen we een deel van de energie van gebruiken.
Je moet dus niet alleen kijken naar Zaanstad maar eigenlijk naar heel Nederland….en eigenlijk naar Europa ….naar de hele wereld!!
Het zou handiger zijn om zonnepanelen in Noord Afrika (bijv. in de Sahara) te zetten. Dat zorgt ervoor dat landbouwgrond bruikbaar blijft voor ….landbouw.
Zo ja, op welk termijn?
De toename van groene energie neemt snel toe. Ongeveer 30% per jaar (Dat houdt in dat er elk jaar bijna 1/3 groene energie extra komt van wat er al is!) In 10 jaar is dat: 1,3*1,3*1,3*1,3*1,3*1,3*1,3*1,3*1,3*1,3= 14x zoveel als we nu al hebben!!! Dus in ongeveer 10-15 jaar zouden we al genoeg groene energie kunnen hebben .
Welke soorten groene energie zijn er in Zaanstad?
Echte groene energie:
- Zonnecellen vooral op daken;
- Zonnecollectoren (ook vaak op daken en die leveren warm water ipv elektriciteit);
- Windmolens bijv. langs het Noordzee kanaal;
- Bedrijven pompen in de zomer warmte in de bodem en in de winter halen ze dat eruit;
- biogas (Lees er meer over in dit artikel)
Niet helemaal groene energie:
- Warmte, bijvoorbeeld een warmtenet die restwarmte (“afvalwarmte”) van bedrijven gebruikt of centrales die gestookt worden met houtsnippers en gedroogde pellets (biomassa).
Welke soorten leveren het meeste energie op?
In principe zon en wind. Bovendien leveren zonnecellen en wind gelijk elektriciteit op en dat is energie die je echt overal voor kunt gebruiken. Dat geldt niet voor warmte.
Zaanstad is bijvoorbeeld bezig met een biomassa centrale. Maar er zijn al zoveel biomassa centrales in de buurt dat er veel hout geïmporteerd wordt uit Amerika of Duitsland. Als je dat doet heb je o.a veel transportkosten met vervoer dat niet schoon is. Bovendien heb je als het erg koud is alsnog aardgas nodig
Met houtige biomassa kunnen we in de hele wereld maar een klein deel van de energie opwekken. Met zon en wind in principe alles.
Hoe denkt u over groene energie?
Zon- en windenergie is nu al ongeveer net zo duur als elektriciteit uit een aardgascentrale en dit levert geen CO2 op!! (Dat is vooral erg belangrijk) Wind op land is zelfs goedkoper dan kolenstroom!! Dus ik denk dan: “waarom zou je het niet doen”???? Het zorgt bovendien voor veel schonere lucht en we zijn veel minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers!!
Het is wel belangrijk dat we de energie kunnen opslaan als er in de winter maar weinig uren zon is en er ook weinig wind staat. Dat kan o.a met behulp van waterstof dat je eenvoudig kunt maken uit water met elektriciteit. Waterstof is bovendien heel nuttig in de chemische industrie, maar je kan er ook vliegtuigen op laten vliegen en natuurlijk auto’s mee laten rijden. Dan komt alleen nog water uit de uitlaat! Geen last meer van fijnstof en ultra-fijnstof
Wat vindt u beter: groene energie of kernenergie?
Kernenergiestroom uit een nieuwe centrale is op dit moment duurder als wind en zon energie. Het maken van een kerncentrale kost heel veel geld. De stroom uit oude kern centrales is goedkoper maar wel minder veilig.
Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwere vormen van Kernenergie (o.a Thorium i.p.v. Uranium) Dat levert veel minder radio-actief afval en kan niet gebruikt worden om kernbommen te maken. Maar dat duurt waarschijnlijk nog wel 10-20 jaar.