Dag van de mantelzorg

Oud en jong.jpg
Christa_Neefjes_CU
Door Christa Neefjes op 10 november 2018 om 15:00

Dag van de mantelzorg

‘Je doet het graag hé’ dat is wat ik vooral hoor bij een bezoekje aan een gezellige middag voor mantelzorgers in Kleurrijk op de Dag van de Mantelzorg.

Verhalen waardoor mijn bewondering voor mantelzorgers toeneemt maar ook kwesties waarover ik mij verbaas.

  • Mijn enige zus is 10 jaar ouder dan ik, haar man en twee kinderen zijn overleden, dus zorg ik een beetje voor haar. Ze is wel eens gevallen, dan rijd ik om 7.00 uur naar haar toe van Zaandam naar Assendelft om haar weer overeind te krijgen. Dat valt niet mee want ik word ook een dagje ouder. Maar ja, je doet het graag he.
  • Mijn schoonvader woont in Amsterdam, in zijn eigen huis, maar hij is dementerend en als we hem niet opzoeken is hij heel verdrietig. Hij heeft vijf maanden bij ons in huis gewoond en toen fleurde hij helemaal op. Het was helaas niet te doen, met vijf schoolgaande kinderen die geen ruimte meer hadden om hun huiswerk te maken. Ik heb bij de woningbouw gevraagd of wij een groter huis met een extra kamer kunnen krijgen, dan kan mijn schoonvader bij ons zijn eigen kamer hebben want wij willen heel graag dat hij bij ons komt wonen.
  • Mijn dochtertje heeft een handicap en de zorg voor haar is best zwaar. Mijn schoonfamilie wil mij graag helpen maar ik woon in Zaandam en zij wonen in Zaandijk. Laatst was het bijna rond met een woningruil zodat ik met haar op een flat ook in Zaandijk kon gaan wonen. Helaas kreeg ik geen toestemming want de woningbouw wil na mijn vertrek mijn eengezinswoning veel duurder gaan verhuren. Maar ik hou moed hoor, en ik blijf vrolijk voor mijn dochter.
  • Ik kom uit India en heb na lange tijd inburgeren hier werk gevonden. Zo kwam ik bij een oude alleenstaande meneer uit Bhutan in de thuiszorg terecht. Nu werk ik niet meer voor hem maar ik zoek hem nog vaak op, doe boodschappen, ga mee naar het ziekenhuis en zo, want ik spreek zijn taal een beetje. Naast mijn werk is dat soms wel te veel, maar ja, hij is maar alleen.

‘ Je doet het graag he ‘ dat is wat ik hoor, met liefde voor die ander ook al is het lastig.
Bovenstaande problemen zouden met wat goede wil wel op te lossen zijn. Een mede-mantelzorger vinden voor de zus in Assendelft, dat grotere huis in Zaandam waarbij een woning vrij komt in Amsterdam en de schoonvader in een liefdevolle familie oud kan worden, meewerken aan woningruil zodat de alleenstaande moeder de zorg voor haar dochter kan delen en zelf weer aan het werk kan en in de thuiszorg kostbare contacten koesteren en ondersteunen.
Mantelzorg zal de komende jaren steeds meer nodig zijn, de ondersteuning van mantelzorgers daarmee ook!

Deel dit bericht

Labels: