De 10 van Minke - Alles wordt duurder, vooral je energiecontract

stove-5580691.jpg
Minke_Simonse_CU
Door Minke Simonse op 4 maart 2022 om 09:00

De 10 van Minke - Alles wordt duurder, vooral je energiecontract

16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen de Zaanse inwoners een nieuw bestuur voor de komende 4 jaar. Er doen een heleboel verschillende partijen mee aan de verkiezingen. En stuk voor stuk hebben die partijen mooie praatjes, plannen en ideeën voor Zaanstad. Dusja.. waar moet je voor kiezen?

Mijn naam is Minke Simonse, en je kunt op mij en mijn partij ChristenUnie Zaanstad stemmen. Maar net als veel anderen vraag ik me af wat de politiek nou echt kan veranderen voor mensen. Politiek wordt vaak geassocieerd met ruzie, gedraai en onbetrouwbaarheid. Eigenlijk iets waar je ver van weg wilt blijven. Maar wordt een samenleving daar beter van? Wie is dan de stem van de mensen die niet gehoord worden?

Dat laatste houdt mij bezig. Ook Jezus zegt in de bijbel: “Als je bij mij hoort, moet je juist voor de minst belangrijke mensen aandacht hebben.” Niemand hoeft het alleen te doen in het leven. Iedereen verdient het om gehoord te worden.  

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

Ik ben maar gaan schrijven. Over zorgen en kansen die belangrijk zijn, waarvoor ik wil strijden tegen onrecht. 10 onderwerpen die ik elke dag tot aan de verkiezingen met jullie deel. De 10 van Minke. Beschouw het maar als mijn sollicitatie. Als het je aanspreekt, laat dan op 16 maart je stem maar horen.

Alles wordt duurder, vooral je energiecontract

Als je op dit moment een nieuw energiecontract moet afsluiten, ben je zomaar het dubbele kwijt aan maandlasten. Prijzen van meer dan 500 euro per maand die je betaalt aan gas en elektriciteit zijn geen uitzondering. Een bizarre stijging! En met de onzekere tijden rondom de oorlog in Oekraïne zal het zeker niet minder worden. De energierekening is niet het enige probleem, ook de huren stijgen, de kosten voor de boodschappen schieten omhoog, benzine, producten en diensten worden duurder.. het heeft allemaal behoorlijk wat gevolgen voor het huishoudboekje van de Zaankanter. Ik maak me zorgen over de gevolgen, we laten mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen toch niet letterlijk in de kou staan?

Kwetsbaren het meest geraakt

De gemeente kan niet overal wat aan doen, er zijn dingen die de landelijke politiek moet oppakken. Daar kunnen we alleen niet op wachten, er is actie nodig. Bewoners van slecht geïsoleerde huizen vangen nu de hardste klappen op met de huidige energieprijzen. Niet toevallig zijn dat ook de mensen die over het algemeen minder te besteden hebben. Dat is oneerlijk. Energiearmoede dreigt een reëel probleem te worden voor veel financieel kwetsbare mensen.

Wat kunnen we wel?

Wat we moeten doen is om met voorrang de slechtst geïsoleerde huizen te isoleren. Er is veel meer winst te behalen om van energielabel G naar C te gaan dan wanneer je van C naar A wilt. De gemeente moet ruimhartiger omgaan met mensen die door de hogere prijzen in acute geld- en schuldenproblemen komen, met maatwerk voor ieders unieke situatie. Toch zullen we moeten accepteren dat we niet al ons heil bij de overheid kunnen zoeken. Initiatieven uit de samenleving om mensen uit de kou en armoede te krijgen, van kerken, buurtgemeenschappen en verenigingen moeten alle ruimte krijgen van de gemeente, bijvoorbeeld het initiatief om energie compensatie eerlijk te verdelen van Kerk in Actie. Daar waar de overheid faalt, laten we dan niet achterover leunen en vingertje wijzen, maar onze menselijkheid en barmhartigheid tonen naar elkaar.

  • Versnel het isolatietempo, met voorrang voor de slechtst geïsoleerde huizen
  • Woningcorporaties aanmoedigen om woningen met spoed te verduurzamen
  • De gemeente kort niet op de bijstand bij steun ‘van buiten’ om de energierekening te kunnen betalen

Deel dit bericht

Labels: , ,